Svet-Stranek.cz
www.starwars-club.svet-stranek.cz
Star-Wars-Club

detajli:www.starwars-club.svet-stranek.cz

detajli

mace Windu :zakladatel řadu jedi jako jedini ma fialoví světelní meč  ve 3.díle klonovích valek bojoval s palpatínem pote mu anakin skywalker usekl pravou ruku  a nasledovně ho palpatin vihodil z okna diky síle jediu žil 800.let.
Ačkoli jsou Star Wars (na rozdíl od Star Treku) záležitostí stříbrného plátna, už od počátku byly pokusy dostat je i na televizní obrazovky. Prvním, dnes už spíše kuriózním pokusem byl The Star Wars Holiday Special (Star Wars: Sváteční speciál) odvysílaný pouze jednou v listopadu 1978. Z důvodu úspěchu animované vsuvky v jinak hraném příběhu se začalo přemýšlet o regulérním seriálu z prostředí Star Wars.
Došlo na to v roce 1985, kdy byly vysílány seriály Star Wars: Droids (Droidi) a Ewoks (Ewokové). Ewokové navíc byli o rok dříve uvedeni hraným televizním filmem Caravan of Courage: An Ewok Adventure (Karavana statečných: Dobrodružství Ewoků - 1984). S kontinuitou Star Wars výborně provázaný seriál Droids se dočkal pouze jedné sezóny a dvoudílného speciálu, avšak seriál Ewoks se z důvodu obecnějšího zaměření na menší děti dočkal sezón dvou. Vysílání Ewoků v televizi ještě doplnilo pokračování prvního hraného filmu s názvem Ewoks: The Battle for Endor (Ewokové: Bitva o Endor).
Právě z důvodu malé oblíbenosti televizních projektů Star Wars se produkce materiálů pro toto médium na dlouhých sedmnáct let zastavila. V roce 2003, rok po premiéře filmové epizody II – Klony útočí, byly v rámci velkého multimediálního projektu zmapování událostí tříletého období mezi epizodami II a III v televizi uvedena animovaná minisérie s názvem Star Wars: Clone Wars (Války klonů).
První sezóna sestávala z dvaceti krátkých dílů a po téměř roční pauze byla uvedena série druhá, v delších epizodách popisující události, které bezprostředně vedly k událostem ve filmové epizodě III – Pomsta Sithů. V roce 2008 se klonové války vrátily s novým plnohodnotným, tentokrát 3D počítačově animovaným seriálem Star Wars: The Clone Wars (Klonové války). Seriál byl uveden stejnojmenným pilotním filmem, který byl uveden v kinech v srpnu 2008.
Do budoucna se budeme se Star Wars v televizi setkávat stále častěji. Chystají se ještě dva nové seriálové tituly. Prvním z nich je dychtivě očekávaný hraný seriál Star Wars, zasazený do devatenáctiletého období mezi epizodami III a VI. Druhým titulem je pak další animovaný seriál.
První Hvězdné války byly jedinečné díky svým speciáním efektům. Režisér George Lucas díky nim založil zcela novou trikařskou společnost, Industrial Light and Magic. První díl Nová naděje (dnes se kategorizuje jako čtvrtý) byl natočen sice s nízkými náklady, odezva od diváků však byla ohromná. Další dva díly – pátý a šestý tak už mohly být natočeny s vyššími náklady a ještě lepšími efekty. V roce 1997 nechal Lucas první tři staré díly digtálně remasterovat a přidal do nich i dříve nepoužité scény. Díky tomuto remasteringu vypadá celá série ještě lépe a byly odstraněny i některé nedostatky způsobenené starou trikovou technikou. Po remasteringu se Lucas rozhodl, že natočí další sérii Hvězdných válek. Dějově je však zařadil před předchozí tři díly. První film Skrytá hrozba byl promítán v kinech v červnu roku 1999 a sklidil velký úspěch, i když kritika poukazovala na značnou dětinskost filmu. Díky počítačové technice jsou všechny nové efekty naprosto realistické. Poslední z filmů – Pomsta Sithů přišel do kin v červnu (2005). Veškerá prostředí a krajiny v tomto filmu jsou vytvořeny počítačovou grafikou. Celá nová série byla natočena digitální kamerou.

  

HVĚZDA         SMRTI