Svet-Stranek.cz
www.starwars-club.svet-stranek.cz
Star-Wars-Club

informace o star wars:www.starwars-club.svet-stranek.cz

informace o star wars

Star Wars (česky Hvězdné války) jsou epická popkulturní sága zasazená do vzdálené minulosti v jiné, fiktivní galaxii. Obsahují množství vědeckofantastických prvků, ovšem svým příběhem spadají spíše do sféry fantasy.
Jádrem Star Wars je šestice filmových epizod (I, II, III, IV, V a VI). Filmy však doplňuje množství volně inspirovaných a navazujících televizních filmů, animovaných seriálů, románů, komiksů a počítačových her (to vše je souborně označováno jako Expandované universum).
Tvůrcem a zakladatelem fenoménu Star Wars je americký režisér a producent George Lucas. Expandované universum Star Wars však - ačkoli je Lucasem schváleno - má své vlastní autory.
Děj Star Wars pojednává o "starodávné" a přesto vyspělé galaktické civilizaci, která však nemá nic společného se Zemí, s naší galaxií ani s naší realitou. V širším pohledu se děj Hvězdných válek zabývá monumentálním soubojem dobra (zastoupeného rytíři řádu Jedi, Galaktickou republikou a později povstalci) a zla (zastoupeného řádem Sithů a později Galaktickým impériem).
Příběh staré trilogie vypráví o galaktické občanské válce, kdy skupina povstaleckých bojovníků za svobodu bojuje proti útlaku mocného Impéria, které v tajnosti vybudovalo Hvězdu smrti - gigantickou vesmírnou stanici, schopnou zničit celé planety. Za pomoci ukradených plánů se povstalcům podaří hrozivou imperiální zbraň zničit.
O tři roky později Impérium uštědří povstalecké Alianci trpkou porážku a její flotila je zahnána na ústup. O necelý rok později se povstalci dozvědí o druhé Hvězdě smrti, kterou posléze v mohutné bitvě za pomoci malých domorodých Ewoků zničí; včetně galaktického císaře Palpatina na palubě. Pro galaxii tak začíná obtížná, ale schůdnější cesta ke svobodě a demokracii.
Nová trilogie pak popisuje události, které ke galaktické občanské válce vedly. Zabývá se pádem Staré republiky a jejích šlechetných ochránců – rytířů Jedi - , o který se zaslouží Sithové, dávní nepřátelé řádu Jedi. Republika je politickými intrikami nejvyššího kancléře Palpatina (pozdějšího císaře a ve skutečnosti Dartha Sidiouse, Temného pána ze Sithu) postupně přetvářena ve zlé Impérium.
Děj začíná třicet dva let před starou trilogií, kdy se s pomocí zmanipulované krize na planetě Naboo dostává Palpatine k moci. O deset let později díky kancléřovým machinacím vypuknou klonové války, kdy se proti republikové armádě klonů postaví separatistická armáda droidů (droid je ve Star Wars ekvivalentem slova robot), kterou vede tajný Palpatinův spojenec a pán ze Sithu, hrabě Dooku.
Klonové války trvají tři dlouhé roky, během kterých se poslední zbytky demokracie z Republiky nadobro vytratí. Rytíři Jedi, kteří jsou v klonových válkách přinuceni bojovat po boku klonů, nemohou proti tomuto vývoji nic dělat. Na konci klonových válek se Palpatine pomocí klonovaných vojáků zbaví většiny rytířů Jedi (zbytek je pronásledován po celé galaxii), Republiku prohlásí za Impérium a sám sebe za císaře. V tajnosti začíná stavět obrovskou vesmírnou stanici, kterou by rozdrtil první doutnající ohníčky povstání, které již v té době začínají doutnat.