Svet-Stranek.cz
www.starwars-club.svet-stranek.cz
Star-Wars-Club

kulturní dopad StarWars:www.starwars-club.svet-stranek.cz

kulturní dopad StarWars

informace o kulturním dopadu StarWars
Sága Star Wars velmi významně ovlivnila americkou popkulturu konce 20. a počátku 21. století. Nesmazatelně se zapsala do dějin kinematografie, což plyne zejména z nepřeberného množství filmů a seriálů, které na Hvězdné války skrytě i zjevně (parodie) odkazují.
Kuriózní situace nastala v roce 2009, kdy měl premiéru film Star Trek, označovaný za restart celé série. Filmu byl dodán nový pohled na celou připomínající Hvězdné války, nicméně Star Wars samotné byly původně principiálně odvozeny z mnohem staršího seriálu Star Trek.
Za nejslavnější a nejvíce citovanou větu, která ve Star War zazní je považována replika „May the Force be with you“ („Provázej Tě Síla“). Ta se také v roce 1995 stala základem tzv. Star Wars dne, který byl stanoven na 4. květen (transkripce „May the fourth be with you“ – „Provázej Tě čtvrtý květen“).
Hvězdné války sice nepoložily základ k termínu blockbuster, nicméně jej přenesly i do žánru do té doby nepříliš oblíbeného: sci-fi. Výdobytkem a vynálezem ságy se také stal prodej tzv. merchandisingu, tj. upomínkových předmětů, či suvenýrů, vztahujících se k filmu a prodávaných za účelem další propagace filmu.
Od Star Wars se také odvíjí bohatá herecká kariéra Harrisona Forda, který ztvárnil hrdinného pašeráka a pilota Hana Sola a kterému (jako jedinému) Star Wars dopomohly k superhvězdné kariéře a přednímu místu mezi hollywoodskými hvězdami.
Hvězdné války se staly také nástrojem americké zahraniční politiky, když prezident Ronald Reagan plánoval obrovské protiraketové opatření. Projekt dostal neoficiální název „Star Wars“ pro svou na pohled vědeckofantastickou náturu a jako narážka na Reaganovu někdejší hereckou kariéru. Dalším průnikem Hvězdných válek do politiky se stalo Reaganovo označení tehdejšího Sovětského svazu za „zlé Impérium“.
Národní letecké a vesmírné muzeum ve Washingtonu DC pořádalo výstavu s názvem Star Wars: The Magic of Myth, pro kterou bylo nashromážděno úctyhodné množství maket, modelů a kostýmů z natáčení filmových epizod Star Wars a v roce 2007 se model světelného meče Luka Skywalkera z filmu Epizoda VI - Návrat Jediho na dva týdny dostal v raketoplánu NASA na oběžnou dráhu.
Více informací najdete na stránkách Czech Star Wars Universe »